Soluții blânde pentru somnul copiilor – Rezumatul conferinței

Acesta este un guest post ce conține ideile principale ale conferinței Soluții blânde pentru somnul copiilor, susținută de Sarah Ockwell-Smith pe 6 iunie în București și organizată de minunatele doamne de la Totul despre Mame.

Rezumatul este așa cum l-a simțit/notat/perceput Andreea, super-mamă de Răduc! 🙂

S-o auzim! 🙂

„Motivele pentru care ajungem la concluzia ca avem un copil care „nu doarme cum trebuie” pot fi:

  1. Copilul are o problema medicala (ar trebui mers la pediatru);
  1. Nu intelegem exact problema (noi credem ca-i e somn, lui ii e foame/ frig/ frica/ il jeneaza hainele/ il jeneaza cearsaful etc.);
  1. Avem asteptari incorecte (ar „trebui” sa doarma toata noaptea, neintrerupt, in patutul lui, in camera lui, in intuneric etc.);
  1. Mediul (de cele mai multe ori in camera e prea cald – copilul se odihneste perfect la 18-19 grade, e prea multa lumina, e prea mult zgomot, s-a uitat la TV inainte…);
  1. Dieta mamei in alaptare;
  1. Nesincronizare cu ceasul biologic al copilului (incercam sa il culcam dupa ce i-a trecut somnul sau inainte de a-i veni somn).

60% dintre copii de pe Glob dorm in pat sau in camera cu parintii – SI ASTA E CEA MAI BUNA COMBINATIE PENTRU EI. Suntem SINGURELE mamifere care separa copiii de noi (va imaginati o pisica sau un caine sau un cimpanzeu punandu-si puiul intr-o camera separata?).

Sudden Death Sindrom (sindromul mortii subite) afecteaza intr-un procent foarte mare copiii care NU DORM cu parintii.

Vorba din batrani ca il inveti rau – E DOAR O VORBA!

Trezitul la 6, 7 dimineata este NORMAL. Ca si specie, noi ne trezeam la rasaritul soarelui – nu aveam jaluzele, ceasuri, electricitate. Asa incat, lumina soarelui era cea care ne ghida somnul. Ne culcam la apus 8-9 seara si ne trezeam dimineata. Bebelusul nu stie ca s-a nascut in secolul XXI. El are informatia genetica ancestrala :). Animalele salbatice reprezentau o adevarata amenintare. Asa ca trezitul nocturn este FOARTE normal.

Si trezitul la 1-2 noaptea cu chef de joaca ESTE NORMAL! Tot in vremuri ancestrale, aveam doua somnuri – trezirea fiind la mijlocul somnului total de noapte (1-2-3 noaptea). PENTRU CA momentul in care ne trezeam era propice procrearii! Da da, copiii pastreaza acest obicei, asupra caruia evident ca societatea moderna a intervenit si pe care il va regla, in timp.

Dormim in cicluri de somn – nimeni nu doarme cu adevarat NEMISCAT si fara intrerupere toata noaptea (noi adultii e posibil sa ne trezim pentru cateva secunde si sa adormim la loc, fara sa ne amintim despre asta a doua zi). Ciclurile de somn inseamna ca intram intr-un somn de veghe (activ sau REM), urmeaza somnul profund (non REM), apoi iar REM etc. Adultii au cate 6-7 astfel de cicluri de somn! Copii au 14-15! Asta este unul dintre motivele pentru care copii se pot trezi des noaptea, pentru ca in timpul REM-ului (REM = RAPID EYE MOVEMENT), se pot trezi foarte usor, cel mai mic disconfort sau zgomot, ii pot determina sa se trezeasca – vorbim aici despre o situatie in care pe copil nu-l incearca o raceala, nu ii e frig, cald, nu ii ies dintii. Deci fara sa aiba nicio problema, copilul se poate trezi des. Daca ii ies dintii, ii e frig, cald, ii e foame, sete… Oricum se trezeste si, din nou, asta este normal!

Sarah Ockwell-Smith vorbeste despre doua principii in a asigura un somn linistit copiilor: Calm brain si Calm body.

In Calm Brain intra: copilului sa nu-i fie frica (sa doarma singur de exemplu), sa nu fie agitat (sa nu se fi uitat la TV cu minim doua ore inainte de somn. TV nu ar trebui sa EXISTE la copiii sub 3 ani!), sa nu fie agitat, sa nu ramana singur, sa nu fie speriat (umbre, un zgomot, secvente violente la TV). Contrar cartilor care promoveaza „auto-alinarea” COPIII NU SUNT CAPABILI sa se auto-aline, fara sa existe repercusiuni si fara ca acele metode de auto-alinare sa nu fie agresive pentru ei. DECI trainuitul copilului (lasatul sa planga, treptat, din ce in ce mai mult, ca se invata) ESTE GRESIT! Toate aceste traume au rolul de a-l agita si frustra. Nu putem avea un copil fericit si linistit, daca il lasam in camera lui, singur, sa se consoleze „cu peretii”.

O parte din creierul lor nu este inca suficient dezvoltata cat sa rationalizeze ca umbra de pe perete nu e un monstru, ca lumina nu e amenintatoare etc.

Iar dezvoltarea creierului nu e ceva ce este invatat. Ci e ceva ce se intampla in mod natural si biologic.

Un exercitiu simplu: va treziti in urma unui cosmar, noaptea, transpirati, cu o stare de disconfort. Ce faceti? Aprindeti lumina/ va linistiti/ realizati ca a fost un cosmar/ beti un pic de apa etc… Cate dintre aceste lucruri le poate face un bebelus, de unul singur? NICIUNUL!

La capitolul Calm Body intra: sa nu fie prea cald, prea frig, prea luminos, prea aspru, pijamaua sau scutecul sa nu-l stranga, sa nu-i fie foame, sete, sa nu aiba dureri.

Scriam mai sus despre temperatura in camera. Sarah sustine ca temperatura optima pentru copii, pentru somn, este de 18 grade. Personal, mi se pare foarte frig, eu nu pot dormi in aceasta temperatura si, atata timp cat Raducu nu suporta sa fie acoperit, nu am putut niciodata pastra aceasta temperatura. Se pare ca, la frig se elibereaza melatonina (hormonul somnului). Mamele care alapteaza, prin lapte, ofera melatonina copiilor, dar si propriului corp – atunci cand ma duc sa-l culc pe Raducu, de multe ori adorm inaintea lui.:)

E chiar gresita impresia ca in urma baitei, la cald, copilului ii vine somn. NU. Melatonina incepe sa se elibereze cand il scoatem din baie si corpul incepe sa se raceasca!

  1. Unul dintre principalii factori care au intervenit in procesul NATURAL de somn este electricitatea. Creierul este excitat de lumina albastra (TV, iPhone, lampa, proiectii in camera, stelute fosforescente etc). Aceasta lumina albastra este cea care ii transmite creierului ca TREBUIE sa se trezeasca (desi corpul ii spune ca e obosit).

Lumina rosie este cea care ii spune creierului sa… ia o pauza. Astronautii primesc o lumina rosie si una albastra, pentru ca pe timpul luminii rosii, sa doarma. Creierul intelege ca „e noapte”.

Asa ca un copil trebuie tinut departe de orice lumina albastra, cu cat mai mult timp inainte de somn.

Daca copilul are probleme cu dintii, majoritatea gelurilor de dinti (cele ne-naturale) inhiba somnul. (noi am folosit cu success Neobulle, care e pe baza de marar, cunoscut ca adjuvant al somnului).

  1. E FALS ca o data ce incep sa manance solide, ar trebui sa doarma mai bine noaptea. Nu se trezesc noaptea (doar) de foame! Cu cat cresc mai mult, se dezvolta creierul, incep sa-si stabileasca un somn mai lung si mai linistit (Noaptea. Ziua, somnurile au loc strict cand sunt obositi. Pot sa fie 2-3 sau unul).

E FALS ca ajuta sa indopi copilul la 11 noaptea cu carbohidrati, ca poate DOARME toata noaptea. E posibil insa sa se intample contrariul (sa fie prea plin si sa nu se poata odihni). Proteinele sunt bune, pe parcursul serii (indopatul oricum nu e bun nicicand), semintele, omega 3, magneziul (pentru adulti) este cel care ajuta muschii sa se relaxeze si induce somnul.

  1. Desincronizarea – culcatul prea devreme sau prea tarziu.

Daca ii tinem prea tarziu (Sarah a vorbit despre orele 20:00 – 20:30 ca ora perfecta de culcare a copiilor 6 luni – 3 ani), apare un „al doilea boost de energie”. Corpul e gata de somn, dar creierul ii transmite sa mai stea = inseamna ca a pierdut ciclul de somn. Nu e o metoda sa-l lasam pe el sa aleaga ora de culcare noaptea. E valabil numai ziua. Noaptea, in urma unor rutine (dezbracat, baita, citit O POVESTE, ACEEASI in fiecare seara, mutatul in dormitor, alaptat / baut laptic), se pastreaza constanta ora de culcare. Iar aceasta ora este in general aratata prin semne evidente de copii (se freaca la ochi, casca, sunt mai nelinistiti etc).

Mi-a placut ca a facut mereu comparatii cu vremuri de demult, cand nu toate lucrurile erau gresite…. Personal sunt PENTRU civilizatie din foarte multe de vedere, dar recunosc ca unele obiceiuri naturale, civilizatia le-a distrus. A spus un lucru FOARTE frumos: “We are not meant to parent alone!” (nu suntem facuti sa fim parinti singuri). Asta vine sa completeze expresia mea favorita: It takes a village to raise a kid (e nevoie de tot satul sa crestem un copil). Asta pentru ca in vremurile de demult, oamenii traiau (si dormeau) in grup, la foc, copilul statea in bratele cui voia sa-l tina, adormea langa parinti, parintii erau ajutati si sustinuti de toti membrii grupului (unele triburi inca mai practica asta!). Astfel parintii nu ajungeau sa fie epuizati, frustrati, stresati… cum sunt multi parintii azi.

In finalul conferintei, a venit sa ne ofere cateva solutii BLANDE pentru a incerca sa avem un somn bun pentru copilul nostru. Asta in conditiile in care ne-am corectat asteptarile, nu vrem ca la 2 luni sa doarma copilul neintors etc…

Aceste solutii apar sub acronimul BEDTIME:

B – Bedsharing or Co-sleeping. Co-sleeping inseamna sa dormi cu copilul in aceeasi camera. Bed sharing – cu el in pat. Interesant mi s-a parut ca a mentionat cand NU AR TREBUI sa facem bed sharing sau nici macar co-sleeping: daca mama sau partenerul fumeaza / au baut seara/ au luat medicamente care induc stari de rau. Nici saltelele moi cu spuma cu memorie nu sunt bune pentru copii pentru ca sunt pline de chestii chimice.

Cel mai bun pat este cel cu saltea simpla, cat mai aproape de podea.

Tinem copilul departe de perne.

Nu ar trebui sa stea la mijloc! Se pare ca mamele (mai ales cele care alapteaza) au instinctul sa ia acea pozitie care ii protejeaza si sub nicio forma nu ii va face rau copilului, oricat de adormita sau obosita ar fi. In schimb, barbatii, aparent, nu au acelasi mecanism sa protejeze copilul, au un somn mai greu si e posibil sa se intoarca peste copil. La noi asta nu s-a aplicat!:) R. doarme la mijloc si niciunul dintre parintii lui nu l-a strivit :D.

Avantajele bed-sharingului sunt unele reale si se manifesta pe termen lung: e dovedit stiintific ca un copil care a dormit in pat cu parintii este mai inteligent, are mai putine sanse sa fie obez! (mai ales prin alaptare la cerere, primeste cand si cat are nevoie, deci nu va manca mai mult decat are nevoie nici cand va creste).

Dezavantajul bed-sharingului foarte „promovat” de gurile rele: copilul in pat distruge relatia. GRESIT. Epuizarea distruge relatia. Lipsa comunicarii distruge relatia….

Trebuie sa tinem minte ca independenta nu se poate forta. Un copil devine independent CAND ESTE PREGATIT. Obligandu-l sa fie „mare, curajos etc.” il va frustra! Cand vor fi pregatiti, vor cere ei sa doarma separat. Sigur, se poate intampla la 3 ani sau la 13… (nu cred ca se prelungeste asa mult sau asa SPER 🙂 pentru el sa se simta „curajos” mai devreme. Asta tine si de educatia data. Un copil incurajat si sustinut, va deveni independent mai repede decat un copil pe care nu-l lasam sa exploreze, sa alerge, sa cada…

Cand apare un al doilea copil si intentionam sa mutam copilul mai mare intr-un alt pat – asta trebuie sa fie un proces indelung si bland! Ori incepem la inceputul sarcinii, ori ne ducem pana… la cateva luni dupa nastere…

E – Expectations – intelegem ca NU e ANORMAL sa se trezeasca noaptea. Putem ajuta: fara joaca, fara sa citim 10 povesti. Citim o poveste, aceeasi, pentru ca celor mici le place foarte mult sa stie ce se intampla, ce-i asteapta. Altfel, daca ii stimulam memoria si imaginatia, citindu-le multe povesti, nu facem decat sa-i anulam „pofta” de culcare. Si Rutina este vitala!

D – Dieta. Daca mama consuma multe lactate, e posibil ca acestea sa dea multe gaze copilului (sub 6 luni). Daca copilului i se da mancare grea noaptea, inainte de somn, asta ii poate crea un disconfort.

T – Transition. Vrem sa nu mai fie 100% dependent de noi (mamele), incepem usor usor sa introducem un „Substitut”. O paturica, o bluza de-a noastra, un ursulet. Astfel incat daca se trezeste si mami nu e langa el, dar e ursuletul preferat este asta sa-i asigure linistea necesara sa se culce din nou. Asta este un proces indelung si bland (nu va asteptati la rezultate inainte de 6 saptamani de proces constant si consecvent).

I – IT – fara gadget-uri inainte de culcare. Toate ii stimuleaza creierul, care continua sa „lucreze” si sa-i agite somnul… El oricum are nevoie sa fie conectat la parinti. Daca este la cresa/ gradi, are nevoie de un minim de doua ore cu parintii (mai ales cu mama) sa se „Reconecteze”.

M – Me time – timp pentru MINE. Este FOARTE important pentru mama sa gaseasca un pic de timp pentru sine. E foarte util sa fac ceva ce ii place: sa iasa cu prietenele, sa mearga la shopping, sa isi faca unghiile, sa alerge etc. ESTE FOARTE IMPORTANT sa beneficieze de un minim de pauza. Altfel, intr-un preaplin, copiii nu mai patrund.

E – Environment – mediul propice: fara TV inainte de somn, 18 grade in camera, fara lumina albastra, muzica Alpha daca vrem (dar e nevoie sa o tinem toata noaptea).

Si sa retinem: It takes time!…”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s