Organizarea meniului săptămânal

Laura Mangra, mamă frumoasă și bună ne scrie din nou, după ceva vreme, despre organizarea casei, mesei, curățeniei:

„Bună, dragile mele!

În primul rând vreau să vă zic că mi-au adus extraordinar de multă bucurie comentariile și feedbackurile pozitive primite de la cititoarele blogului MaNa la articolele trecute!

Am revenit cu o serie de 4 articole despre organizarea meniului săptămânal. În primul articol voi povesti despre o structură a meniului și care sunt primii pași de care țin cont.  În al doilea articol vă voi spune felul în care eu îmi aleg preparatele și mi le împart pe zile. În cel de-al treilea învățăm să reducem risipa de alimente și mâncare. Și vă voi spune cum procedez în anumite seri în care am foarte puțin timp la dispoziție pentru a încropi un preparat. Iar în ultimul articol din această serie vă voi povesti cum gătesc în cantități mai mari pentru a avea la îndemână oricând o mâncare sănătoasă gătită rapid.

Organizarea mai temeinică în ale gătitului și ale curățeniei am început-o după ce a venit micuțul nostru printre noi și mi-am dat seama că fără un sistem bine pus la punct nu voi reuși să îmi păstrez casa curată, mâncarea gătită și să am și timp dedicat activităților cu copilul. Acum reușesc să îmi concep planul săptămânal de gătit într-o oră. De obicei îl fac duminică dimineața când suntem toți acasă și putem discuta despre ce dorim să mâncăm săptămâna următoare, iar după ce planul e gândit, putem merge împreună la cumpărături după-masă.

Cum organizam meniul saptamanal

În urmă cu aproximativ un an am beneficiat de un curs online organizat de Anamaria Nicolae despre organizarea meniului săptămânal și am început mai serios cercetarea acestei metode, dându-mi seama că mă ajuta foarte mult!

  1. În primă fază am scăpat de veșnicele întrebari: Ce mâncăm azi? Oare ce să mai gătesc? Ce ingrediente să cumpăr să gătesc azi? Cum să îmi organizez timpul să reușesc să mă ocup și de cumpărături zilnice și de gătit?
  2. Am descoperit că folosind această metodă reușim să ne organizăm mai bine bugetul familiei, mergând doar o dată pe săptămână la cumpăraturi.
  3. Folosind planul acesta reușesc să manageriez mai bine timpul petrecut în bucătărie. Pentru că știu exact ce gătesc în ziua respectivă, fără să mai stau atunci să mă gândesc ce să fac de mâncare.
  4. Putem să ne bucurăm zilnic de mâncare gătită în casă și cea mai importantă realizare este că reușim acum să luăm cina la ora 18.30 și nu mai târziu!

Hummus with pita bread and vegetables

Prima etapă în stabilirea meniului săptămânal este cea de efectuare a unui inventar al alimentelor existente în congelator, frigider și cămară. Toate produsele găsite în casă le împart pe categorii și le notez pe o listă. După ce am finalizat această listă, mă gândesc la câteva preparate pe care le pot face cu acele ingrediente și  în același timp îmi notez pe lista de cumpărături ingredientele lipsă.

Cea de-a doua etapă pe care o parcurg este de a verifica mereu site-urile magazinelor să văd ce produse vor fi în promoție săptămâna viitoare și ce preparate aș putea face cu aceste produse.

După ce am reușit să finalizez această structură a meniului, mă orientez spre programul familiei pe săptămâna ce urmează. Verific zilele în care avem programul mai aglomerat sau mai lejer, verific dacă avem vreo petrecere sau o reuniune la care e necesar să participăm și îmi organizez preparatele care necesită mai mult timp de pregătire în zilele în care am programul mai lejer.

Așadar pentru a finaliza structura meniului săptămânal avem nevoie de un inventar al ingredientelor din casă, o listă cu toate produsele pe care ne place să le consumăm așezate pe categorii de produse, lista de cumpăraturi pentru săptămâna în curs, caietul de rețete și calendarul de evenimente.

Nu în ultimul rând țin mereu cont de preparatele noastre preferate, de preferințele familiei mele în acea perioadă, de produsele proaspete în acel sezon și de găsirea unui echilibru între cele 3 mese principale ale zilei.

Sper din tot sufletul ca acest articol să vă fie de folos, să vă motiveze și pe voi să încercați această metodă și să urmăriți cu interes articolele care vor urma!

Cu drag, Laura”

Laura are 29 de ani, este cosmeticiană (Cosmetica si Machiaj by Laura Mangra), este căsătorită de 5 ani cu un om minunat și este mândra mamă a unui băiat de 4 ani – Andrei. Și a încă unui băiețel din burtică.

Este un taur convins și iubește să fie punctuală, organizată, eficientă și productivă.

Sursă foto: Laura Mangra și epyk.com


Un gând despre “Organizarea meniului săptămânal

  1. Pingback: Preparatele din meniul săptămânal – MaNa Magazin Natural

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s